Гемоглобін- всі ми чули це слово,але що це таке знаємо не досконало.
Так от якщо коротко,то гемоглобін це білкова речовина,яку містять червоні кров'яні тільця. Червоний пігмент,що містить атоми заліза і є гемоглобіном. Наша кров має червоний колір тому що в ній містяться сполуки гемоглобіну з киснем.
Та забарвлення крові в червоний колір це так би мовити побічний ефект дії гемоглобіну. Головною ж його функцією є з'днання з киснем,який проходить через легені. Дякуючи цьому,червоні кров'яні тільця розносять кисень по всьому тілу,доставляючи його до всіх клітин. Та й це ще не все - доставивши кисень до клітин,гемоглобін забирає з них молекули окису вуглецю,доносить їх назад до легень де проходить новий обмін,молекули окису вуглецю від'єднуються та виводяться з організму з видихнутим повітрям,а нова молекула кисню підхоплюється і несеться до клітин.
Невелика нестача гемоглобіну в організмі ніяк не проявить себе. Та більш виражений його дефіцит може призвести до млявості,запаморочень,головних болей,розсіяної уваги,підвищеної стомлюваності,блідого кольору шкіри,труднощів з концентрацією тощо.
Завадити цьому можна підкорегувавши харчування,збільшивши в ньому кількість продуктів багатих на залізо,вітаміни групи В та фолієву кислоту. Декілька таких продуктів до вашої уваги:
М'ясо та морепродукти- включайте в свій раціон більше яловичини та креветок з кальмарами,які містять значну кількість заліза.
Свіжовичавленй сік граната- являється чудовим засобом для підняття рівня гемоглобіну. Варто відзначити,що сік потрібно вичавлювати самому з свіжих плодів,а краще пропустіть через м'ясорубку цілий гранат,з шкіркою та кісточками і потім вичавіть сік. Такий напій буде набагато корисніший,тому що шкірка і зерна граната містять багато корисних елементів,які допоможуть підняти гемоглобін. Але є застереження - гранатовий сік напій доволі специфічний,тому людям,які мають проблеми з здоров'ям та вагітним варто вживати його обережно,краще розбавивши кип'яченою водою в пропорції 1/1.
"Зелений" бутерброд- з'їдайте такий бутерброд вранці натщесерце,трішки змастивши його зверху соняшниковою (бажано нерафінованою) олією,поклавши на нього дрібно нарізану зелень кропу та петрушки.
Свіжовичавлений сік моркви- приймайте такий сік по 1 склянці 3-4 рази на тиждень. Додайте до нього 1/4 чайної ложки оливкової (лляної) олії або 1 чайну ложку вершків,і корисні елементи засвояться набагато краще.
Солодкі суміші- змішайте в рівних пропорціях подрібнені ядра грецького горіха з ягодами журавлини,залийте їх медом,щоб вийшла густа суміш. Приймайте по 1 столовій ложці натщесерце,запиваючи склянкою теплої води. Таким же методом можна приготувати і більш відому суміш з грецьких горіхів,кураги,родзинок,чорносливу та меду.
Буряк- з нього можна як робити сік так і просто натирати його на тертці. Та на жаль він має здатність подразнювати слизову оболонку шлунка і кишечника. Тому рекомендується приймати його по пів склянки,або змішувати з морквяним соком.
Трав'яний збір- візміть по 3 столові ложки квітів ромашки та звіробою,додайте по 2 столові ложки листя кропиви і листя ожини,подрібніть,залийте 700 гр окропу. Дайте збору настоятися 3 години і вживайте по 1 склянці 3 рази на день через 1 годину після їжі.
Необсмажена гречка- залийте крупу окропом на ніч у герметичному посуді. До ранку гречка вбере в себе воду і її можна буде вживати.
Напій з шипшини з медом- насипте в термос плоди шипшини,залийте окропом,настоюйте декілька годин,а краще залиште на ніч. Перед вживанням додайте до напою мед. Такий напій ще й добре зміцнить імунітет.